Forside > OL London 2012 > OL LONDON – Maze på medaljejagt

OL LONDON – Maze på medaljejagt

At følge en højspændt bordtenniskamp transmitteret på radioen via en kommentators mobilråben er lidt af en udfordring. Men sådan blev det mandag, da Michael Maze vandt sin kamp i fjerde runde over den japanske tredjeseedede Jun Mizutani i fire blanke sæt.

DR-Sportens Morten Hausborg lød nemlig til tider som en kirkerotte, der vrænger op fra en tom brønd, og det gjorde det umuligt at høre udviklingen i kampen.

Men heldigvis gik det ret klart igennem, at Maze var foran hele vejen. For radiolytterne i aften må man håbe, at danskerens kvartfinale mod tyske Outscharov går bedre igennem. Angiveligt er der jo udsigt til større spænding, selv om jeg egentlig synes, det er helt fint med en ganske suveræn Michael Maze.

Han er i dag 30 år og uden sammenligning den mest vindende danske bordtennisspiller nogen sinde. EM-guld individuelt, EM-guld for hold, VM-bronze individuelt, OL-bronze i double, og top12-sejre samt en fast placering mellem verdens 15-20 bedste, når han er uden skader (hans forbandelse undervejs i karrieren har været tilbagevendende skader) gør Maze til en ener i dansk og europæisk bordtennis.

I januar 2009 deltog han i en international turnering i Frederikshavn, og jeg dækkede arrangementet for Ekstra Bladet. Som opfølgning skrev jeg en feature til et glittet magasin, som avisen udgav et par gange det år.

Jeg fandt artiklen frem igen. Måske kan den være med til at slå tiden lidt ihjel frem mod kvartfinalen.

Messe for en Maze

Michael Maze er stjernen i dansk bordtennis. Magasinet Sport fulgte ham på en almindelig arbejdsweekend under Danish Open i Frederikshavn

”Det ser sgu godt ud. Jeg er også hundesulten.”

Michael Maze har sat sig foran en tallerken med en tommetyk skive oksemørbrad. Og ikke ret meget andet.

Den 27-årige mand med det korte hår smiler. Han har talt et stykke tid, men senere på aftenen og resten af weekenden skal Maze i endnu højere grad demonstrere sit særlige talent for den kvikke bemærkning og den ramsaltede parodi på folk ganske tæt på ham.

Nu er det bare tid til aftensmad. Det er en fredag sidst i januar, og Frederikshavn er langt væk fra alting; men lige nu er byen centrum for nogle af verdens bedste bordtennisspillere i en turnering arrangeret af Dansk Bordtennis-Union, og så er Michael Maze uundværlig som trækplaster.

Det er i virkeligheden også derfor, han er taget op på 9. etage i den gamle, ombyggede og restaurerede silo på havnen.

Her ligger restaurant ”Frank’s”, og her har Maze’s manager Mads Frederiksen bestilt bord. Frederiksen er kommet til Nordjylland for at se sin klient i vigør, og Frederiksen er en mand, der passer godt på sine folk.

Men køkkenet lukker klokken 21.30, og Maze er lidt sent på den. Han har spillet to kampe i Danish Open denne dag, og lørdag venter yderligere udfordringer, så selv om ganen skal forkæles, må han også give sig tid til massage og evaluering af dagens indsats.

Meldingen til køkkenet er, at de skal gøre bøffen klar. Så kommer Michael Maze og spiser den. Men beskeden efterlader nu ikke det store indtryk hos tjeneren:

”Jeg tror ikke, de interesserer sig for bordtennis ude i køkkenet,” siger den unge dame på umiskendeligt nordjysk.

*

Lige som Frederikshavn ligger i et randområde, så er bordtennis også en sport i periferien af mainstream.

Men med Michael Maze var det, som om bat-svingerne fik den ledestjerne, de ønskede sig. Via OL-bronzemedaljen med Finn Tugwell i 2004 og EM-holdguldet i 2005 i Århus blev specielt Maze eksponeret til en bredere kreds.

Han har også vundet EM- og VM-bronze individuelt, og ingen dansk bordtennis-spiller har nogen sinde opnået så gode resultater som han. Det har skaffet Michael Maze en udbredt popularitet også uden for sportens rækker – når han går i byen uden for sæsonen, noteres det for eksempel i ugebladene.

Men Maze har også mærket vrangsiden af populariteten. Som da han blev rapporteret stående i en ordentlig brandert på et smart diskotek i Indre By med en flaske champagne spruttende fra hver hånd.

”Jeg ved sgu’ godt, at folk lægger mærke til, når jeg er ude. Sådan er det, og det kan man ikke gøre så meget ved. Men den aften var jeg altså i Asien og spille bordtennis,” forklarer Maze.

*

Manden bag den danske bordtennis-succes er en lille svensker ved navn Peter Sartz. Siden 1995 har han stået bag elitecenteret og udviklingen af unge talenter, og han er om nogen ophavsmand til Michael Mazes udvikling til en fast plads mellem de 20-25 bedste i verden.

Sidste år stoppede Sartz som landstræner. Han erkendte selv, at måske var det på tide at lancere nye toner og inspiration; men selv om Hu Wei Xin tog over, er Sartz ikke trådt mere i baggrunden, end at han som sportschef har det overordnede ansvar.

Blot skal han ikke længere være træner i det daglige for Maze. Det varetages i stedet af to kinesere, og dem kan Maze parodiere med nærmest mimisk præcision.

Når han gør det, griner hans manager, Mads Frederiksen, gerne højt og længe. Akkurat som de øvrige ved bordet. Det er i momenter svært at gennemskue, at skuespilleren er identisk med en af Danmarks højst profilerede og seriøse idrætsmænd, der oven i købet står midt i en turnering.

Og det er frem for alt tydeligt, at Michael Maze nyder opmærksomheden og selskabet. I en individuel sport er han et selskabsmenneske uden for banderne.

*

Lørdag taber Maze i kvartfinalen. Hvor han fredag kæmpede med ryg-problemer, der øjeblikkelig ledte tankerne hen på hans gamle problemer med skader i læssevis, så er fjenden lørdag aften ikke kroppen, men nærmere sindet.

Modstanderen på den anden side af bordet er tyskeren Christian Süss; han er den type spiller, der godt kunne have tjent penge som skovhugger, hvis han ikke var faldet for bordtennis-battet.

Med store, spektakulære bevægelser, og uden særlige taktiske og tekniske dikkedarer, er Süss i udpræget grad en ynder af bordtennissens fysiske aspekter.

Maze er derimod en mand, der ved bordet er indadvendt, koncentreret om hver eneste millimeter af serve-opkastet – og som med en vis manisk gentagelsestrang gennemspiller en række af forløb forud for hver eneste bold.

”Jeg vidste godt, at han havde medvind i den her turnering. Og jeg var klar over, at jeg kunne få det problem, at jeg ikke har spillet turnering i mere end en måned. Ligeledes vidste jeg, at min form ikke er helt skarp nok til, at jeg havde så mange kampe i turneringen,” siger Maze bagefter.

I den sidste sætning ligger den eneste antydning af kritik af forholdene. Maze er blevet udtaget til at spille herredouble sammen med unge Kasper Sternberg ved turneringen – men Maze fik det først at vide nogle dage før, og han følte ikke, han havde overskuddet til at varme op og ned to-fire gange i løbet af en dag flere dage i træk.

Men han sagde det ikke. Og han sagde ikke mere end dette.

*

Lørdag aften sidder Mads Frederiksen i flyet tilbage mod København, da Maze taber sin kamp. Der vanker ingen oksemørbrad på 9. etage; men dagene i det nordjyske har også vist en mere afslappet Maze end tidligere, og dermed er han en mand, der kan tage et nederlag, evaluere det og forsøge at uddrage essensen til videre lærdom – og så slippe det igen.

Klokken er hen mod midnat, da han dukker op i døren til Frederikshavns fine, nye sushi-restaurant i starten af gågaderne. På ”Karma” finder han Sartz, Hu og et par andre fra den danske bordtennis-delegation – de har skiftet den 1980’er-agtige paradedragt fra idrætshallen ud med mere casual tøj og er indstillet på en hyggelig afslutning i det nordjyske.

Sartz har for længst evalueret Michael Maze’s indsats. Der er ingen grund til klynk: Faktisk er starten på 2009-sæsonen gået ganske godt, og når man tager med, at Maze sluttede 2008 med en finaleplads i Polen og deltagelse ved Pro Tour-finalen i Macau, er han slet ikke dumpet.

Han har bare levet op til sit niveau. På alle niveauer, kan man måske endda tilføje.

*

Mandag efter turneringen er det alvorens time for Maze. I løbet af aftenen lørdag spreder budskabet sig på bordtennis-hotellet: Han skal tatoveres!

”Det er noget, jeg har tænkt over i mange år. Jeg mener ikke, man skal kaste sig ud i det og bare få en tatovering, som man lige beslutter sig for. Så tror jeg, man fortryder det igen. Det kender jeg da flere, der har gjort. Men det her er et symbol, der har stor betydning for mig, og det er noget, jeg har taget mig sammen til i lang tid. Jeg er noget nervøs for, om det gør ondt,” siger Michael Maze.

Han har droppet diamant-øreringen, som han ellers flashede i et par år. I Frederikshavn brugte han pandebånd i nogle af kampene, og det kan ikke have været for at holde det millimeter korte hår på plads.

”Nej, men jeg sveder så meget, at jeg tænkte, det var en løsning,” forklarer Maze.

Et par af de yngre bordtennis-knægte har fået øreringe i. Næste gang spiller nogle af dem såmænd nok med pandebånd.

Men man ser ikke mange tatoveringer i bordtennis. Selv for Maze, der har levet sit halve liv i hallerne, er sporten næsten for pæn:

”Der mangler sgu’ noget fandenivoldskhed, så vi kan få lidt mere opmærksomhed. Så vi kan få solgt varen,” funderer han hen over kaffen hos ”Karma”.

De vidste godt, hvem han var…

*

Et par uger senere fortsætter Maze sin gode start på sæsonen. Ved Europa Top 12 i Düsseldorf når han til semifinalen, hvor den senere vinder af turneringen, tyske Timo Boll, er for hård en modstander. Men før da har danskeren demonstreret, at når han kan holde sig fri for skader, så er det ikke tom snak af ham at tale om sig selv som fast inventar i slutkampene i de store turneringer.

I øvrigt er hans hud stadig uden kulør og tusch-streger. Hans tatovør meldte afbud til den første session på grund af sygt barn, og dermed måtte Maze tøjle sin nervøsitet for nålen nogle uger endnu.

 

Reklamer
  1. Endnu ingen kommentarer.
  1. No trackbacks yet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: