Forside > OL London 2012 > OL LONDON – Jeanette, 8½ år før…

OL LONDON – Jeanette, 8½ år før…

Jeanette Ottesen regnes af Idrættens Analyseinstituts lærde folk som det eneste/bedste danske bud på en guldmedalje ved OL i London.

I januar 2004 interviewede jeg den dengang 15-årige pige (det kan man godt tillade sig at sige om en ung, ung gymnasieelev…) i hendes forældres hjem i Lyngby. Om olympiske drømme, om afsavn og visioner. Interviewet blev bragt i Ekstra Bladet i foråret 2004.

Dengang handlede det om OL i Athen. 8½ år senere er hun som nævnt favorit til guldet i 100 meter fri. Jeg kan lige så godt sige det, som det er:

Jeg er fan!

OL AD BAGDØREN

Jeanette Ottesen så kun håndboldpigerne, sidst der var OL – nu er hun på vej til Athens svømmestadion i rekordtempo

Et grin. Afvæbnende og let mistroisk.

Det var svaret fra Jeanette Ottesen, da hendes træner for syv-otte måneder siden første gang nævnte De Olympiske Lege og hende i samme sætning.

Nævnte dem som et udtryk for, at det var realistisk for den den gang blot 15-årige Lyngby-svømmer at kvalificere sig til OL i Athen.

I parentes bemærket er de danske kvalifikationskrav skruet sammen, så man skal være på niveau med verdens otte-ti bedste i sin øvelse for at løse billet til indmarchen, konkurrencerne og en plads i den globale bevågenhed.

Jeanette havde overhovedet ikke tænkt den tanke. Hun var klar over, at hun var et stort talent i svømmesporten med sine evner på 100 meter fri og 100 meter butterfly.

Hun havde også allerede været med ved de internationale mesterskaber for ’de store’, som hun kalder verdens bedste svømmere. Det lyder lidt sjovt, for Jeanette er selv en langlemmet, høj pige i den fase, hvor den hårde fysiske træning vel er skyld i, at hendes krop ser langt mere voksen ud end de 16 år, den rundede lige før nytår.

12 gange om ugen træner hun. Ni gange i vandet, tre gange i et styrketrænings-rum for at udvikle sig til olympiske dimensioner.

For siden træneren sagde det første gang, har tanken om at deltage i OL bundfældet sig i Jeanette og er blevet en brændende ambition.

“Der er da ingen tvivl om, at jeg gerne ville med til OL. Men jeg var noget skeptisk, da Mick (Steen Olsen – træneren, red.) sagde det til mig. Men Mick ville lave en OL-trup i Lyngby Svømmeklub, og her ville han gerne have mig med”, siger Jeanette.

“Mine forældre reagerede forskelligt. Min mor begyndte at tale om, at nu måtte jeg ikke blive skuffet, hvis jeg alligevel ikke kom med til OL. Og at det skulle jeg jo tænke over, før jeg sagde ja – at jeg risikerede at blive skuffet.

Min far var til gengæld indstillet på, at dén chance skulle jeg bare tage. Sådan er de lidt forskellige, mine forældre”, siger Jeanette.

Da den supertalentfulde butterfly-specialist samtidig skulle begynde i gymnasiet, var der pludselig mange spørgsmål oppe at vende i teenager-tankerne.

For kravene i Lyngby-klubbens OL-trup var benhårde. Det var en udsigt til stenhård træning to gange dagligt og en masse rejser til træningslejre og større og mindre stævner i ind- og udland, Jeanette kunne se frem til.

“Jeg sagde ja, og indtil videre har jeg ikke fortrudt det. Der er dage, hvor det er så sindssygt hårdt at komme igennem. Men der er også noget utroligt fedt ved at være i så god form, og der er noget helt vildt bekræftende ved at træne sin krop så hårdt og være så målrettet, så det i sig selv giver noget”, siger Jeanette.

Det er fredag eftermiddag, og hun sidder i dagligstuen i Lyngby. Om en times tid skal hun til Farum til eftermiddagstræningen, der består af fitness- og fysisk træning.

Der er næsten otte måneder til OL. Hun har ikke kvalificeret sig endnu. Men typisk for den målrettethed, som den lyshårede pige ifølge både sig selv, sine konkurrenter og trænere og ledere besidder, så er hun ikke i tvivl om, at hun nok skal komme til Athen.

“Alle siger jo, at vores holdkap (4 x 100 meter medley, red.) er på vej frem. Vi blev firer ved EM i sommer, og vi bliver bedre – jeg vil sige, at jeg næsten er selvskrevet på det hold, og det kommer næsten helt sikkert til OL.

Men jeg vil til Athen og svømme 100 meter butterfly. Kravet er 59,60 sekunder, og min bedste tid fra 2003 er 1.00,98 minut. Det skal jeg bare nå! Og det gør jeg også, selv om det er et ordentligt dyk”, siger Jeanette i en nærmest besværgende tone.

Og hvad skal hun så stille op ved OL?

Ja, det bliver i hvert fald ikke en ferietur, det er hun overbevist om. Alene forberedelsernes karakter antyder, at de kvalificerede svømmere bør sigte efter at gå i finalerne ved OL – altså blive mellem de otte bedste i verden.

For at nå derhen må Jeanette afsætte hele sommeren til at træne i. Ikke noget med grill-parties på stranden sammen med gymnasiekammeraterne, og ikke noget med at ligge og fede den under Sydens sol – ikke før hun har svømmet OL.

“Det bliver en lang sommer, hvis vi kvalificerer os. Men det gør jeg gerne, selv om det er lidt svært at sætte ord på, hvad OL egentlig betyder. Det er så kæmpestort, men det er egentlig først noget, der er gået op for mig i de seneste måneder. For da der var OL i Sydney for fire år siden, fulgte jeg ikke specielt godt med”, siger Jeanette.

“Jo, jeg så da svømning med Mette (Jacobsen) og Louise (Ørnstedt), men det var ikke noget, jeg fulgte tæt. Og så fulgte vi med i håndboldpigerne, der vandt guld, men ellers var det ikke noget, der betød det store. Den gang var jeg jo også først lige begyndt at svømme, og vidste slet ikke, at i 2004 ville det være et tema for mig at deltage”, siger Jeanette.

16 år, udsigt til OL og en plads mellem verdens bedste i løbet af de kommende år. Det er menuen for Jeanette, der i princippet kunne planlægge helt frem til OL i 2016 eller 2020, hvis hun gad.

“Jeg synes, at OL i 2008 i Beijing er langt nok væk for mig. Men vi har da et mål om, at til den tid skal jeg på skamlen – eller i hvert fald blive mellem de fem bedste. Jeg vil være mellem de bedste butterfly-svømmere i verden”, siger Jeanette.

Reklamer
  1. Endnu ingen kommentarer.
  1. No trackbacks yet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: