Forside > Cykling, Tour de France 2012 > TOUR – Sky’s danske doping-forbindelse

TOUR – Sky’s danske doping-forbindelse

Møder De Vogn eller Ryttere, kør da til højre. Dog bør De af og til vise Konduite. Dette bestaar i at køre til Venstre. Exempler:

1) Kusken, der kommer kørende imod Dem, giver tydelig tilkende, at han vil holde til forkert Side. De bør da rette Dem derefter. Maaske den nærmer er bange af sig.

2) Kommer De kørende paa venstre Side af en bred Vej, og der paa den modsatte Side kommer en Vogn imod Dem, da vilde det være utidigt Pedanteri at skraa over Vejen for at faa Vognen passeret paa reglementær Side.

(Af Sylvester Hvid’s Cycle-Haandbog, s. 40)

Wiggins, Froome. Sky. Dominans i en sjælden grad er, hvad det her Tour de France har udartet til. Og det betyder, at Sky, særlig i form af den sportslige direktør Dave Brailsford, må svare på dopingrelaterede spørgsmål.

For hvordan kan det nu være, at en rytter, der i 2008 knap kunne slæbe sig hjem, og som aldrig har været stærk ud over 10 dages etapeløb, er så dominerende? Hvordan kan det være, at Sky-holdet i løbet af kort tid er blevet så stærkt?

”Tidligere var der frem for alt doping. Da behøvede rytterne ikke træne. Vores ryttere træner rigtigt. Det er i virkeligheden det hele.”

Ifølge Brailsford handler det om træning. I dagens papirudgave af Süddeutsche Zeitung, der via reporteren Andreas Burkert i årevis har bedrevet kompetent cykeljournalistik fra verdens største cykelløb, kan man læse et portræt af holdet og mønstrene bag.

Det viser sig, at Sky har en række tråde til Danmark. Men inden jeg fortæller om det, vil jeg lige gengive Brailsfords svar på spørgsmålet, hvorfor holdet er så stærkt?

”Tidligere var der frem for alt doping. Da behøvede rytterne ikke træne. Vores ryttere træner rigtigt. Det er i virkeligheden det hele.”

Man kan nok i en stille stund spørge Bjarne Riis, Brian Holm, Jesper Skibby eller nogle af de andre, der har indrømmet doping, om de mener, de bare kunne sidde i lænestolen i sin tid og alligevel blive stærke. Et svar, man formentlig vil støde på, er til gengæld, at træningsfilosofi ikke ændrer sig særlig meget – det handler om at cykle meget og cykle hurtigt, hele året rundt.

Sky-holdet er bygget op omkring Brailsfords ledelse af de sportslige fremryk. Men den fysiske træning har han andre til at tage sig af:

”Sportsdirektører skal kun bekymre sig om løbene. Sportsdirektører er jo for det meste tidligere prof-ryttere – og det, de har lavet den gang, er gammeldags,” siger Brailsford til Burkert.

Derfor er der en cheftræner i form af psykologen (!) Shane Sutton og en videnskabeligt uddannet træner Tim Kerrison.

Og så er der det danske islæt. Primært i skikkelse af den tidligere forsker Rasmus Damsgaard, som i en periode var antidoping-ansvarlig hos Team Saxo Bank og Team Radioshack. Den gang var han garant for, at disse 2 hold var rene og uden for mistanke, hed det sig. Men siden forsvandt den unge mediciner fra scenen og var blandt andet aktiv i forhold til langrend på ski.

Men Brailsford forklarer:

”Vi arbejder sammen med Rasmus Damsgaard. Og når vi har et problem, går vi til UCI med det.”

To gange årligt holder Sky møder med UCI. Det fremstår ikke tydeligt, om møderne skal afklare mistænkelige blodværdier, rydde misforståelser af vejen, før de bliver til disciplinær-sager, eller om møderne blot handler om at udveksle røverhistorier fra scenen før og nu.

Det kan også være, at det på et af møderne er blevet berørt, at Sky nu samarbejder med en anden læge end Rasmus Damsgaard. Nemlig den mand, der både for Michael Rasmussen og helt tilbage til Rolf Sørensen – der var ren! – var cheflæge på Rabobank, Geert Leinders. Hollænderen er i dag læge hos Brailsford & Co.

Det er overflødigt at nævne, at alt på Sky-holdet naturligvis er gennemsigtigt og ligger fremme for beskueren til fri diskussion. Blodværdier, hæmatokritværdier og så videre…

Nej, det gør det så ikke. Bradley Wiggins har i princippet ikke noget imod gennemsigtighed, og han går faktisk ind for det. Men hans blodværdier skal ikke lægges frem:

”Så læser enhver jo sin egen sandhed ud af værdierne,” argumenterer manden i gult.

Der altså nyder godt af et par danske (anti-)doping-forbindelser på vejen mod en Tour-sejr.

Reklamer
 1. Thomas
  20. juli 2012 kl. 08:58

  Er det ikke ligegyldigt om blodværdierne bliver lagt offentligt frem. Wiggins og Froome bliver vel som nr. 1 og 2 i klassementet i TdF testet hver dag under TdF. Hvis UCI’s dopingkontrol ikke kan finde irregularitet i prøverne, så kan offentligheden nok heller ikke. Medmindre selvfølgelig at vi ikke kan stole på UCI’s evne til at håndtere sådan en opgave?

  • Michael A.
   21. juli 2012 kl. 09:53

   “Medmindre selvfølgelig at vi ikke kan stole på UCI’s evne til at håndtere sådan en opgave?”

   Hvilket UCI jo gang på gang har påvist at det kan man ikke. For at nævne nogle sager:

   – USADA der er i stand til at føre en sag mod Lance Armstrong med grundlag i positive/tvivlsomme dopingprøver som UCI har syltet.

   – UCI’s manglende vilje/evne til at forfølge Operation Puerto. Igen var det et nationalt forbund (CONI) der måtte træde til og sanktionere.

   – Contador’s positive prøver som var “forsvundet” indtil Tyske journalister fandt dem.

   – Gentagne beskyldninger over de sidste 6 år om at de største hold har “gode forbindelser” ind i anti-doping apperatet hos UCI.

   – For nyligt kommenterede Dr Ferrari – stadig verdens mest berygtede doping doktor – at når et cykelhold registrederede lidt abnormale blodværdier (hvilket kan ske – også uden doping), var det bare at ringe til UCI og forklare sagen, så skulle de nok tage højde for det. Der foregår altså manipulation – men hvem sikkrer at det kun sker i de tilfælde hvor det er legitimt at gøre det?

 1. No trackbacks yet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: