Forside > Cykling, Tour de France 2012 > TOUR – Skrøbelige Fränk

TOUR – Skrøbelige Fränk

Lær at køre, før De køber en Cycle. De opnaar derved at kunne prøve den Cycle, De agter at købe, og hvis De ikke er et ualmindeligt Menneske, vil det være Deres Overbevisning, at De ogsaa kan bedømme den. – De skaaner dernæst Deres nye Cycle for de Knubs, som en Maskine altid maa døje af væltende Begyndere, og endelig var det jo muligt, om end ikke sandsynligt, at De under Øvelsestiden blev ked af det Hele.

Søg Undervisning hos en Lærer, og tro ikke, at fordi De muligvis selv kan lære Dem at holde Balancen paa Cyclen, De derfor kan lære Dem selv at køre rigtigt. At hænge paa en Hest er endnu ikke at ride. Dette gælder først og fremmest Kørsel paa Bicyclette – den gamle høje Bicycle taler ikke mere om, eftersom jeg ikke er Historieskriver – men det burde egentlig ogsaa gælde Tricyclekørsel.

(Af Sylvester Hvids Cycle-Haandbog, s. 3)

”Jeg er blevet forgiftet.” Fränk Schleck

”Jeg sværger ved mit og min families liv.” Andy Schleck

Bølgerne går højt i Luxembourg i disse timer. Fränk Schleck smidt ud af Tour de France efter han havde indtaget – eller rettere: Efter det blev opdaget, at han havde indtaget – et vanddrivende stof. Tour-ledelsens anvisning til Team Radioshack-Nissan-Trek af at sende Schleck hjem blev fulgt med en understregning af, at den 32-årige luxembourger fortsat har holdets opbakning.

Den slags udtalelser plejer mest at falde, når de ikke længere har værdi. Jo mere skingert et toneleje, man taler i, jo mindre indhold eller dybde plejer der at være i argumentet – det ved enhver forælder, og det ved enhver forhandler.

Med andre ord: Fränk er en færdig mand på holdet. Det tør jeg godt vædde en ristet Børge på

Med andre ord: Fränk (u-Umlaut blev tildelt ham efter et par sæsoner på Team CSC, fordi en af holdets ansatte i administrationen, Kim Plesner, angiveligt havde været i arkiverne – indtil da hed han blot Frank…) er en færdig mand på holdet. Det tør jeg godt vædde en ristet Børge fra Harry’s Place på. Med en squash, og muligvis efterfulgt af en frikadellesandwich.

Og det er alligevel lidt af en sørgelig historie. Og lidt af en indlysende historie på samme tid.

I 2002 kom Fränk Schleck til Bjarne Riis. Eller rettere: Hans far, Johnny Schleck, kom sammen med René Till og Marcel Gilles, til Riis og fortalte, at de havde den her lidt sky dreng, som de mente kunne gøre sig i prof-cykling. Akkurat som Johnny en gang kunne.

Riis var ikke overbevist, men det hjalp en solid håndsrækning fra luxembourgerne til Fränks løn på, og i løbet af få sæsoner udviklede Fränk sig til at blive en god rytter.

Som så, i 2006, blev afsløret i at have betalt, hvad der svarer til 50.000 kroner, til Eufemiano Fuentes, edderkoppen i Opéracion Puerto-spindet. Pengene var betalt for træningsprogrammer, og den var vi nogle stykker, der havde lidt svært ved at tro på i de dage.

Dels var Fränk under kyndig instruktion i Luxembourg fra Kim Andersen. Dels var det ikke fysisk træning, men snarere kemisk opfostring, som Fuentes var kendt for, og som han angiveligt havde mere end 200 betalende kunder til. Heriblandt Schlecks holdkaptajn Ivan Basso og T-Mobiles Jan Ullrich.

Han styrter mere eller mindre for et godt ord

Allerede på dette tidspunkt havde Fränk taget nogle store skridt op. I 2006 vandt han på l’Alpe d’Huez. Han var markant i forårsklassikerne og lå til i klassementet i etapeløbene. Man kan godt sige, at han havde indfriet alle de forventninger, Bjarne Riis ikke havde til ham.

Og et par sæsoner senere, i 2008, oplevede han det, der formentlig beredte ham og brormand Andy vejen væk fra Riis: Da han i gult måtte opleve  at blive angrebet af sin egen løjtnant, Carlos Sastre, på den afgørende etape i Tour de France – op til l’Alpe d’Huez.

Det har været kendetegnende for Fränk Schleck, at han ikke taler over sig. Han har ry for at være en fredsommelig og munter holdkammerat. Og han er ikke den teknisk stærkeste rytter – han styrter mere eller mindre for et godt ord, og det har givet ham mange knubs undervejs.

Men styrtet efter dopingtesten 14. juli er alligevel nok det hårdeste, han har skullet komme sig over.

Dagens etape vil afsløre, hvordan denne Tour ender. Vil vi se svaghedstegn fra Bradley Wiggins, eller vil han sætte konkurrencen til vægs og på den måde neutralisere yderligere tendenser til oprør?

Jeg tror, vi får Vincenzo Nibali at se i fuldt vigør. Han vil angribe allersenest mod toppen af Col du Tourmalet, og så vil han forsøge at udnytte sin fænomenale teknik til at vride sig fri af Wiggins og satse på et sololøb eller hjælp fra udstationerede holdkammerater på de sidste to stigninger.

Og det efterlader spørgsmålet omkring Sky: Kan Wiggins gå med? Det tror jeg ikke. Kan Froome gå med? Ja, det tror jeg godt, han kan.

Må Froome gå med?

Det er dagens store spørgsmål. Når vi kender svaret på det, kender vi også udfaldet af Tour de France.

Dagens vinder: Chris Froome, Sky

Dagens outsider: Vincenzo Nibali, Liquigas

Dagens vilde: Pierre Rolland, Europcar

Reklamer
  1. Endnu ingen kommentarer.
  1. No trackbacks yet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: