Forside > Cykling, Tour de France 2012 > TOUR – Lance Armstrongs lemfældige omgang med sandheden

TOUR – Lance Armstrongs lemfældige omgang med sandheden

Kør saavidt muligt i jævnt ensartet Tempo, og sørg for, at De ikke bliver forpustet, hvad let kan ske, naar De paa enkelte Strækninger forcerer Kørslen.

Øv Dem i at holde Munden lukket og trække Vejret gennem Næsen, Lungernes naturlige Støvfilter. De tvinger bedst Dem selv dertil ved at suge paa en lille Genstand, f. Ex. En Svedskesten. Forresten er der Nogle, der holder paa, at man bør aande som en Pumpe (=ind gennem Næsen, ud gennem Munden).

(Af Sylvester Hvids Cycle-Haandbog, s. 35)

Er Lance Armstrong et forbillede eller en skikkelse, dagens ryttere tager afstand fra?

På en vis måde blev det spørgsmål aktualiseret, da Bradley Wiggins søndag gav pressekonference efter sin første hele dag i gult som den førende rytter i Tour de France 2012. Ifølge beskrivelserne blev Wiggins spurgt af en reporter fra Associated Press, hvad han mente om sammenligningen mellem Sky-holdet og Armstrongs hedengangne US Postal-hold. Ifølge cyclingnews.com lød spørgsmålet:

“What do you say to the cynics who think that you have to be doped up to win the Tour de France?”

Og så følger ellers et bravado af bandeord fra den Mod- og Punk-inspirerede brite. Hvoraf man kan udlede, at Wiggins i hvert fald ikke har Armstrong – eller hans hold – som et forbillede, og følgen af dette må vel være, at for Bradley Wiggins var det amerikanske hold dopet.

Men det har Lance Armstrong jo ellers igen og igen fortalt, at han ikke har været. Vi har hørt om, hvordan han har været den mest testede atlet i hele verden, og at ingen af testene har vist spor af doping.

Som jeg beskrev forleden, er det amerikanske doping-agentur USADA’s sag mod Lance Armstrong ved at blive konkret. Agenturet bygger sine anklager dels på analyser af dopingtests, dels på en række vidner; vi så i sidste uge, hvordan Armstrong synes at ’slå igen’ over for nogle af disse vidner, og der har været reportager i amerikanske medier af, hvordan medlemmer af agenturet er overbevist om, at de er udsat for privatdetektiver hyret af Armstrong – hvilket er ganske bemærkelsesværdigt, fordi udvalgets sammensætning er hemmelig, men angiveligt har Lance Armstrong fundet ud af, hvem der sidder i undersøgelseskommissionen.

Det overraskede mig alligevel, at tallet ikke var højere. Det svarer ungefähr til 2½ test om året

På agenturets egen hjemmeside er der i øvrigt en funktion, hvor man kan taste navn og idrætsgren på en udøver ind, og så kommer det ud, hvor mange gange udøveren er blevet testet af USADA fra og med 2001.

Da jeg lavede den test på Lance Armstrong, var resultatet 29 gange.

Tallet omfatter alle 11 år, fra begyndelsen af 2001 og til udgangen af 2011. Tallet omfatter både test i og uden for konkurrence, det vil sige også de uanmeldte besøg fra agenturet – den slags besøg, som Armstrong altid omtaler venligt og imødekommende på sin Twitter-profil…

Det overraskede mig alligevel, at tallet ikke var højere. Det svarer ungefähr til 2½ test om året. Men der er selvfølgelig også testene fra UCI – som ikke er tilgængelige, men vi ved dog, at da avisen L’Ëquipe i august 2004 beskrev Armstrongs urinprøver fra 1999, som var blevet analyseret igen i 2004 i forbindelse med forskning – og som viste ubetvivlelige spor efter EPO, ifølge den australske ekspert Michael Ashenden – kunne avisen fortælle, at Lance Armstrong frem til sommeren 2004 i alt var blevet testet 63 gange af UCI.

29 + 63 giver 92 tests. Så mangler vi årene 2005, 2009 og 2010 – hvor amerikaneren også var professionel cykelrytter.

Hvis man skulle stramme den, så ville man nok sige, at det er en lidt lemfældig omgang med virkeligheden og sandheden

For at Lance Armstrongs eget udsagn om mere end 500 dopingtests skal passe, så har han i de sæsoner, der ikke er redegjort for, afgivet i alt mere end 400 tests – men ikke til USADA, vel at mærke.

I brevet fra Armstrongs advokater til USADA, som Lance Armstrong offentliggjorde på sin hjemmeside for nylig (brevet er sendt 22. juni), beskrives det, at USADA bygger en del af sin sag på 38 blodprøver, som UCI har taget fra Lance Armstrong. Det må være prøver, der er taget i perioden 2005-2011, og så når vi trods alt op over 130 dopingtests…

Det er jo ikke med til at øge troværdigheden hos Lance Armstrong, at den slags informationer ligger ude på nettet og venter på at blive hentet ned og lagt sammen. Hvis man skulle stramme den, så ville man nok sige, at det er en lidt lemfældig omgang med virkeligheden og sandheden – akkurat som vi tidligere har set hos Lance Armstrong, der i forsøget på at vinde troværdighed i 2008 og 2009 offentliggjorde en masse værdier på sin hjemmeside.

Men lysten til gennemsigtighed stoppede, da Tour de France 2009 (hvor Lance Armstrong immervæk i en alder af 38 blev nummer 3 sammenlagt) nærmede sig.

Jeg synes, der er al mulig grund til at se fremad i cykelsporten. Men jeg tror også, det er vigtigt at få lukket de forskellige kapitler ordentligt; det er til dels sket for generationen fra 1990erne, hvor diverse indrømmelser af doping, fra Bjarne Riis, Brian Holm, Skibby og så videre (bortset fra Indurain og Rolf Sørensen) har været toneangivende.

Nu ser det ud til, at klokken er ved at falde i slag for 00’ernes tempofænomener. Og det er måske også årsagen til, at Bradley Wiggins så markant tager afstand fra Armstrong-æraen?

Der er ellers masser af gode argumenter for at sammenligne Sky-holdet med US Postal 2001-2002, eller med Banesto 1993-1994, eller med La Vie Claire 1986. De største hold fungerer hen over generationerne i virkeligheden ret ens, og lige nu – før mandagens enkeltstart – ser Bradley Wiggins-formationen meget skrap ud.

Evans er for mig at se mere slidstærk i de kommende dage, end vi kan forvente at se Wiggins være

Dagens etape vil formentlig også føre til, at den tidligere bane- og tempo-specialist Wiggins tager sejren. Det er en etape, der, både med hensyn til længde, sværhedsgrad og tyngden af modstand i klassementet, ligger til højrebenet hos den langlemmede rytter.

Men jeg tror ikke, man skal underkende den forsvarende mester Cadel Evans. Slet ikke i forhold til klassementet, for Evans er for mig at se mere slidstærk i de kommende dage, end vi kan forvente at se Wiggins være.

Dagens favorit: Bradley Wiggins, Sky

Dagens outsider: Fabian Cancellara, Radioshack-Nissan-Trek

Dagens vilde: Chris Froome, Sky

Reklamer
 1. Thomas
  15. juli 2012 kl. 23:17

  Lars der er noget der ikke stemmer op i dit regnskab med Lance’s dopingtest. Er det ikke sådan i Tour de France at top tre bliver testet hver dag?

  • 16. juli 2012 kl. 08:53

   Hej Thomas,
   Jeg må tilstå, at jeg ikke kan huske, hvem og hvor mange, der blev testet i Tour de France omkring årtusindskiftet og frem til 05. I en række af årene var der uenighed mellem UCI, WADA og Tour de France – og såvidt jeg husker også det franske agentur i en periode – om, hvem der skulle stå for prøvetagningen.
   Jeg henholdt mig til de kanaler, der er kendt, i min optælling. Dvs. USADA og UCI. Her burde samtlige tests vel være registreret.
   Men det er nok i den bedste af alle verdener…
   MVH Lars

 1. No trackbacks yet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: