Forside > Cykling, Tour de France 2012 > TOUR – En Lotto-gevinst

TOUR – En Lotto-gevinst

Cyclens Indstilling til Deres Legemsbygning bør foretages af en kyndig Mand. Jo bekvemmere De sidder, des bedre kører De. Stillingen paa Cyclen er et vigtigt Punkt, som den store Hob af Cyclister ikke er tilstrækkelig opmærksom paa. Man kan faa Tarmslyng af at se de mange forvredne Overkroppe paa vore Gader. Folk, der ellers i Livet hargodt Greb paa at komme i nette Stillinger, mister ganske denne Evne paa en Cycle

(Af: Sylvester Hvids Cycle-Haandbog, s. 31)

Forleden var André Greipel tæt på. Billedet af, hvordan den bastante muskelmand forsøger at strææækkke sin cykel, så den når foran Mark Cavendish’ i mål, er bjergtagende – for Greipel kunne akkurat ikke tvinge ’hesten’ langt nok frem, og den britiske verdensmester fra Isle of Man tog sin første etapesejr i årets Tour de France.

Det var interessant, fordi Cavendish ikke har sit ’tog’ med sig til løbet. Sky-holdet er taget til Tour, fordi Bradley Wiggins skal vinde det hele. Så må ’Cav’ klare sig selv mere eller mindre, og det gjorde han i mandags.

Men for André Greipel er der andre forhold og rammer. Blandt andet med Lars Bak på holdet er der sørget for, at tyskeren bliver eskorteret frem til opløbsstrækningen, og derfor bør han have flere kræfter i spurten end eksempelvis Cavendish, når alt kommer til alt.

Tour de France 2012: Stage 4 profile

(Grafik fra Tour de France, bragt på cyclingnews.com)

I dag kører feltet fra Abbeville til Rouen, og de 214,5 kilometer ligner det, Jesper Skibby en gang, jeg interviewede ham, betegnede som ’en pandekage med rynker’ – den er flad, skabt til et langt udbrud, som bliver hentet få kilometer før stregen, og så afgør sprinterne det mellem sig.

Sådan var det også, da feltet havde opløb i Rouen i 2002. Den gang var det med Riis’ hold centreret omkring franske Laurent Jalabert, og etapen fandt sted dagen efter, at Team CSC-Tiscali havde brændt en sensationel mulighed for en sejr i holdløbet af ved en tåbelig dum taktisk fejl i forbindelse med en defekt.

Det prægede holdet dagen derpå, og det var også udgangspunktet for min og min daværende kollega Niels-Chr. Jungs reportage til Ekstra Bladet.

Den reportage har jeg sakset ind forneden, så kan du læse den, hvis du har tid til at se væk fra skærmens inciterende billeder af stærke ryttere i smukke landskaber…

Men i dag regner jeg med, at André Greipel vil udnytte sit gode hold og kvittere for opbakningen ved at levere årets første Lotto-gevinst i Tour de France

Dagens vinder: André Greipel, Lotto-Belisol

Dagens outsider: Mark Cavendish, Sky

Dagens vilde: Alessandro Petacchi, Lampre-ISD

STILHED I ROUEN-EKSPRESSEN

Jalaberts magnetisme blev ikke mindre af hans uenighed med Bjarne Riis, og for Michael Sandstød blev dagen en oprejsning i rødt og hvidt

ROUEN (Ekstra Bladet): Enhver by i det nordlige Frankrig har et kirketårn af en vis standard. Den katolske kølighed i de opulente rum var, hvad danskerholdet CSC Tiscali havde brug for før etapen fra Soissons til Rouen.

Dagen før havde Laurent Jalabert talt med store bogstaver og endnu større fagter på holdtidskørslen, da Bjarne Riis bad holdet vente på Michael Sandstød.

Holdets franske stjerne havde givet holdets danske stjerne klar besked, og det blev dokumenteret på fornem vis på forsiden af sportsavisen L’Équipe, hvor rytteren var afbildet nogle meter bag resten af holdet på enkeltstarten, mens han gav holdets løbsvogn klar besked med fagter, der ikke kan oversættes til ord i en pæn avis som denne.

Man fornemmede dramaet i kulissen, og det gjaldt ikke kun de danske medier denne formiddag i Soissons – med kort afstand til byens imponerende kirke.

En kilde på holdet talte om, at hvad der var foregået på hotellet i løbet af aftenen og natten var ’uden for referat’, men officielt var der slet ingen krise. Nu ville Jalabert se at komme videre i løbet, han havde bare været skuffet, og det samme gjaldt egentlig resten af CSC Tiscali.

STÆRKT HOLD
De skulle videre, skulle de, og de 195 kilometer til Rouen var en oplagt mulighed for at komme afsted uden at komme i fokus. Den flade rute inviterede til sprinterholdene, og de ryttere, der begynder at aftegne sig i klassementet, skulle ingen steder andet end hjem med feltet.

”Nu kigger vi fremad. Vi har bevist, at vi er et stærkt hold, og hvis der blev lavet fejl i går, så er det med at lade være med at fokusere på dem,” sagde Tyler Hamilton inden starten.

Et nøgleord i krisesituationer er damage control . Tal uden om, og lad være med at svare direkte, hvis du bliver spurgt om det, der er nøglen til krisen. CSC Tiscalis måde at klare formiddagen i Soissons på lignede unægtelig damage control for åbent tæppe. Og Laurent Jalabert lignede en mand, der nok ikke skulle siges imod ret mange flere gange, før enigheden blev brudt for alvor.

Imens gik Michael Sandstød omkring med et stort poker-ansigt og lod til at glæde sig til dagens udfordringer. Han er ikke kommet til Frankrig for at vinde Tour’en, og da han ikke kunne fuldføre sit forehavende på holdtidskørslen, var løbet sådan set mere eller mindre overstået for den 34-årige danmarksmester.

PÅ MED PIIL

Fra dag til dag ser det ud, som om sikkerhedsforanstaltningen foran CSC Tiscalis imposante turistbus bliver større og større. I den forgangne weekend trak medhjælperne en snor rundt et par meter foran bussen, men i de seneste dage har arealet værre på større med en volleyball-bane.

På den måde er der plads til, at sportsdirektørerne kan tale sammen, uden at de får en mikrofon stukket i hovedet. Jakob Piil kunne i går få behandling af terapeuten Ole Kåri Føli, der også i år har været fast inventar under Tour de France, og diverse sponsorer kan føle sig en smule betydningsfulde, når de kommer ind forbi plastik-hegnet til Bjarne Riis og rytterne.

Måske er det bare tilfældigheder, men det kunne også være en måde for CSC Tiscali at fortælle omverdenen på, at holdet er blevet stadigt mere dominerende dag for dag.

På trods af en punktering var holdet jo aldrig i tvivl om tredjepladsen, og de øvrige etaper har hver dag vist et danskerhold med stor selvtillid, der præger løbet.

Efter 30 kilometer var det så Jakob Piils tur. Hans plads på holdets hierarki er forandret i forhold til 2001. For et år siden var det ham, der var nykåret dansk mester, og pressen brugte ham flittigt til at fortælle om begivenhederne.

I år skal der et seriøst udbrud til, før han ikke får lov til at forsvinde ind i bussen; måske vil enkelte af de danske journalister høre ham fortælle, hvordan han klarer sig, men også for dem er det mere interessant at høre holdets stjerner tale.

Og dem hører Jakob Piil ikke længere til. Men da han i går kom afsted sammen med blandt andet US Postals Vjatjeslav Ekimov i et tidligt udbrud, lugtede det da lidt af den fandenivoldskhed, danskerne håber så meget på for Piil.

At det så netop var åbenlyst, at samme Ekimov ikke ville få lov til at køre langt væk fra feltet med sin placering mindre end ét minut fra den førende ONCE-mand Gonzalez, gjorde ikke drømmene mindre.

Kun mindre realistiske. Men udbruddet var i det mindste et fingerpeg om, at der var nogle hos CSC Tiscali, der havde lysten. Det var ikke diskussionsklub og dårlig stemning hele vejen rundt.

AFGANG

Årets Tour de France er kendetegnet ved, at etaperne er væsentligt kortere end tidligere. For ganske få år siden var den samlede distance jævnligt 4.000 kilometer, men i år dækker de 20 etaper 3.282 kilometer, og kun to gange skal rytterne køre mere end 200 kilometer.

Arrangørerne lader det være en henstilling til holdene om, at rytterne ikke skal dope sig, for de kan godt klare anstrengelserne alligevel. Ingen er heller taget for doping endnu, og friskheden var iøjnefaldende i går.

De evindelige angribere i løbet er franskmanden Jacky Durand og belgieren Ludo Dierckxsens. Tirsdag var Durand afsted, og i går følte Ludo sig frisk og ubundet – Lampre mistede den gule trøje forleden, og der var intet at tabe.

Det var der så heller ikke for Michael Sandstød, og efter han havde været bagest i feltet for et lægetjek med sit knæ, bevægede han sig op i front igen; hvorefter han kørte med Dierckxens samt tre andre ryttere i det afgørende udbrud.

Det var her, Rouen-Ekspressen fløjtede til afgang, og da rytterne nåede målstregen, var etapen blevet kørt med en snit-fart på godt 46 kilometer i timen. De jagtede sejren, men det var hverken Sandstøds eller Dierckxsens dag, selv om danskeren var tæt på.

I stedet gik sejren til sprinteren Jaan Kirsipuu fra AG2R foran Sandstød. Og da resten af CSC Tiscali nåede over stregen, var der lettelse over, at samtalen nu drejede sig om andet end den famøse holdløbs-situation.

”Vi ligger i front. Det er det, jeg siger som det sidste til rytterne, inden de kører, og det var derfor, vi igen i dag var med i så meget undervejs. Og det var meget ærgerligt for Sandstød, at han ikke kom først over sejren, men da først de nåede helt ind til en sprint, var det oplagt, at han ville tabe til Kirsipuu,” sagde Bjarne Riis.

Cykelchefen fra Herning blev spurgt, om han lavede en fejl i holdtidskørslen:

”Nej, det synes jeg ikke. Selvfølgelig kan man lave en fejl undervejs, men vi skulle da helst ikke lave ret mange, og jeg synes ikke, at der er grund til at se tilbage på holdtidskørselen. Vi kører igen i dag fra spids, og det er der al mulig grund til at fremhæve,” sagde Bjarne Riis.

Og så var der igen ro i Rouen-ekspressen.

Reklamer
  1. Endnu ingen kommentarer.
  1. No trackbacks yet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: