Forside > OL London 2012, Uncategorized > IDRÆTSPOLITIK: Hvad gør Kongehuset?

IDRÆTSPOLITIK: Hvad gør Kongehuset?

”Her står vi bare fast på menneskerettigheder, de politiske rettigheder i et land, der officielt bekender sig til magtens tredeling”

P1-programmet ’Orientering’ satte mandag eftermiddag fokus på kravet fra visse politikere om, at kulturminister Uffe Elbæk og andre repræsentanter for regeringen skal holde sig væk fra Ukraine i juni måned, når landet er del-arrangør af EM i fodbold.

Kravet er vokset frem, fordi oppositionspolitiker Julia Timosjenko er fængslet, er begyndt at sultestrejke og er stærkt forkommen. Det fik i slutningen af sidste uge Tysklands Bundeskanzlerin Angela Merkel til at sige, at hun tager ikke til Ukraine, før fr. Timosjenkos forhold er blevet forbedret. Hvis hun ikke får en ordentlig medicinsk behandling.

Fru Merkels melding har fået mange andre borgerlige politikere Europa over til at melde sig i koret. Herhjemme ikke kun de liberale oppositionspolitikere Søren Pind og Lykke Friis, der – som beskrevet i bloggen i lørdags – understreger, at de i hvert fald ikke ville tage til Ukraine i forbindelse med EM i fodbold, hvis de altså havde haft en ministeriel position at varetage.

Alt dette ridsede ’Orientering’ op. Og så var der et interview med Per Stig Møller, tidligere udenrigsminister og kulturminister i henholdsvis Anders Foghs og Lars Løkkes regeringer.

Han argumenterede med, at Ukraine ikke lever op til de helt grundlæggende begreber i et demokrati (citeret næsten ordret fra radioen):

”Her står vi bare fast på menneskerettigheder, de politiske rettigheder i et land, der officielt bekender sig til magtens tredeling,” sagde Per Stig Møller.

Og det er særskilt interessant, at det lige præcis var Møller, der blev spurgt. Fordi hans partifælle, Brian Mikkelsen, var kulturminister i 2008, da OL i Beijing blev afviklet – det var det forrige eksempel på en sportsbegivenhed, som nogle politikere ønskede at anvende til politisk markering. Den gang begrundet i Kinas udemokrati og overgreb på menneskerettighederne, hvilket på sin vis nok kunne anses for at være mere væsentligt som argument end et overgreb på en nok så profileret oppositionspolitiker i et i hvert fald formelt demokrati.

Det kan måske godt udlægges som hykleri af visse kredse. Andre ville blot kalde det noget rod…

Men et kig i historiebøgerne – eller i hvert fald i de elektronisk tilgængelige arkiver på nettet – fortæller, at Brian Mikkelsen faktisk også talte om at boykotte OL-åbningen i 2008. Så for de konservative er det faktisk velkendt territorium, de befinder sig på lige nu; og går det, som det gjorde i 2008, så drager hele pibetøjet af notabiliteter til Ukraine.

Man kan også vende det om: Hvis politikerne bliver væk, sætter de Kongehuset i en gevaldig kattepine. Der er efterhånden tradition for, at Kronprins Frederik, prins Joachim og andre af Husets medlemmer tager ud og støtter landsholdet ved de store kampe.

Men det kan de få svært ved, hvis Folketinget enten bare bliver væk, eller helt enkelt vedtager en politis beslutning om, at man ikke deltager.

Og hensynet til menneskerettigheder og demokratiske overvejelser er jo ikke noget, der normalt bremser Kongehuset i at tildele udenlandske politikere ordner, kors og stjerner – og i det spil er Kongehuset jo blot Folketingets forlængede arm.

Det kan måske godt udlægges som hykleri af visse kredse. Andre ville blot kalde det noget rod…

Reklamer
  1. John Aage Petersen
    30. april 2012 kl. 16:21

    Det er korrekt, at Brian Mikkelsen “truede” med at blive væk fra åbningsceremonien i Bejing. Det kunne han også nemt gøre, da han ifølge Jesper Frigast fra DIF ikke var inviteret. Så det gamle mundheld gælder her: “Det er ingen skam at blive væk, når man ikke er inviteret”. Såvidt jeg husker tilbragte han dog 10 i Bejing og så olympiske lege.

  1. No trackbacks yet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: