Forside > Atletik, Uncategorized > DOPING: Kipketers OL-overmand under mistanke

DOPING: Kipketers OL-overmand under mistanke

Åh ja, det er OL-år, der er også Tour de France i år, og alt er forandret, og intet er forandret…

Onsdag afvikles en høring under det tyske parlament, Bundestag, som rummer en tangent over mod et stykke af dansk idræts historie. Men i sin kerne handler det om doping, og er dermed blot endnu én af de efterhånden talrige sager, der rummer formodninger, mistanker og måske på et tidspunkt også juridisk holdbare beviser for systematisk doping.

I centrum står den tyske idrætslæge Andreas Franke, som i årene 2006-2011 var ansat som læge på kontrakt ved det tyske olympiske træningscenter i Erfurt (Thüringen). Han er under mistanke for at have udtaget blod fra OL-atleterne, give blodet UV-behandling og siden injicere det igen i de samme sportsfolk.

Den slags må man ikke ifølge Det Internationale Antidoping-Agentur WADA’s internationale regler, som alle OL-deltagerlande har adopteret og skal følge.

Men det er svært at bevise, og som sagen står lige nu, er det i det hele taget vanskeligt at finde beviserne. I sig selv ikke noget særsyn i dopingsager – tænk bare på Festina-affæren, Puerto-sagen eller San Remo-blitzen – men når det pludselig er en sag for et udvalg under det tyske parlament, skyldes det, at OL-centret i Thüringen årligt modtog cirka 2 millioner Euro (godt 15 millioner kroner).

Statslige midler skal man kunne godtgøre brugen af, og derfor skal dr. Franke i morgen besvare en række spørgsmål fra politikerne.

Hvad han formentlig vil sige, er, at ja, han har brugt UV-behandling af blodet, og ja, det var atleternes eget. Men han vil også fastholde, at der ikke var tale om doping; det er nemlig præcis her, diskussionen centreres – var det forbudt eller ej?

Den tyske dopingbekæmper, professor Wilhelm Schanzer, siger til avisen Hamburger Abendblatt:

”Vi ved, at siden 2011 var denne form for manipulation forbudt ifølge dopingreglementet. Men hvad angår tidsrummet før da, er det et spørgsmål om tolkning. Og det er en sag for juristerne”

Det vil betyde, at idrættens ansvarlige tyske myndigheder vil lade juristerne tolke på dr. Frankes svar og på sagens forløb i det hele taget, før man beslutter, om der skal anlægges en sag for systematisk doping. Politikerne vil derimod koncentrere sig om, hvorvidt der er foregået snyd med offentlige midler.

En central person, Bernd Neudert, som var chef for træningscentret i Freiburg, fortæller til Spiegel Online, at dr. Franke havde forsikret om, at der ikke foregik noget, som var imod de (inter)nationale antidopingregler. Men angiveligt har han – eller en repræsentant for centret – allerede i 2007 forespurgt WADA om legaliteten.

Med andre ord tyder det på, at dr. Franke og hr. Neudert har haft en fornemmelse af, at de bevægede sig på grænsen mellem det lovlige og det ulovlige. Og måske kunne de have haft en mistanke, for allerede ved OL i Salt Lake City 2002 blev det østrigske ski-landsholds kvarter udsat for razzia, og her blev lægen efterfølgende udelukket fra OL på livstid, blandt andet begrundet i fundet af UV-udstyr.

Sagen omfatter i hvert fald 28 tyske topidrætsfolk, og den tyske radio-/tv-station ARD har haft det tunge artilleri ved fronten – deres sports-graver-reporter nummer 1, Hans-Joachim Seppelt, der i sin karriere blandt andet har afdækket doping i DDR-svømningen blandt børn og unge, og som har bidraget til afdækningen af dopingmisbruget i tysk cykelsport, har været på jagt.

Og Seppelt kunne for en måneds tid siden berette om antallet – og at der ifølge hans informationer var tale om topfolk som Claudia Pechstein og Nils Schumann.

Den første er den mangedobbelte verdens- og olympiske mester i hurtigløb på skøjter, den anden vandt OL-guld i 2000 på 800 meter. Og endelig nåede vi til tangenten til dansk idræt – for Nils Schumann vandt med få centimeter foran Wilson Kipketer i finalen i Sydney.

Som om den tyske affære, der skulle inkludere 14 cykelryttere, 5 atletikfolk og et par håndboldspillere, ikke var nok, har de seneste dage også åbenbaret endnu en spansk sag under opsejling, dog med tydelig adresse til Colombia.

Det er en udløber af den positive dopingtest, som David Garcia Dapena afleverede efter sin etapesejr i Vuelta Espana i 2010. Den forholdsvis ukendte spanier fik 2 års karantæne, men valgte at samarbejde med myndighederne, og det ledte forleden til anholdelse af den colombianske læge Alberto Beltran Niño – og lige nu ligner sagen en halvdårlig kopi af dramaet fra 2006 med den spanske VIP-læge Eufemiano Fuentes.

Åh ja, det er OL-år, der er også Tour de France i år, og alt er forandret, og intet er forandret…

Reklamer
  1. Endnu ingen kommentarer.
  1. No trackbacks yet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: