Forside > Cykling, Uncategorized > Bjarne Riis’ heldige hånd

Bjarne Riis’ heldige hånd

I dag kom et nyhedstelegram med udspring i TV2. Ikke om betalingsring eller Grækenland, men om noget, der for mange har lige så stor væsentlighed og rummer et endnu større spændingsmoment.

Det handler om, at Bjarne Riis og hans cykelhold, Team Saxo Bank, skal stille til en høring i UCI (Den Internationale Cykelunion) om holdets eventuelle fortsatte deltagelse i sportens superliga, World Tour, efter afgørelsen i CAS i forrige uge angående Riis’ spanske holdkaptajn Alberto Contador.

I Ritzau-telegrammet hedder det afslutningsvis:

Alberto Contador har optjent cirka 68 procent af de point, Team Saxo Bank samlet har optjent, og det kan betyde, at holdet ikke længere opfylder de nødvendige kriterier for at køre på UCI’s World Tour.
»Vi ser frem til at komme ind og give vores syn på sagen, fortæller Saxo Banks pressechef«, Anders Damgaard.

Så bæver cykelsportens danske fanklub igen: Vil de grumme grever i UCI, assisteret af den internationale grådige presse, der altid har været på nakken af Riis, og med opbakning fra det franske cykel-bourgeoisi i Tour de France-ledelsen tage licensen fra Bjarne Riis? Vil de ødelægge herningenserens livsværk, og vil de smadre de danske drømme om storhed og dominans på baggrund af et rodet sagsforløb?

Man hører næsten allerede trommerne drøne i diverse debatfora, hvor Bjarne Riis – og Michael Rasmussen for den sags skyld – altid og uden forbehold synes at blive taget i forsvar, og hvor deres kritikere modsætningsvis bliver heglet igennem og sendt på bålet som middelalderens vantro hekse.

Inden det når så langt, er der grund til at gøre et lille holdt. For i virkeligheden har Bjarne Riis jo været en utrolig heldig mand. Ikke bare i hele sin karriere, der – om man vil det eller ej – er grundlagt på den formue, han tjente på at snyde og dope sig.

Bjarne Riis har også været heldig omkring Contador-sagen. Den spanske rytter var kun lige blevet præsenteret som kommende Saxo Bank-kaptajn i eftersommeren 2010, da hans positive clenbuterol-prøve fra Tour de France samme sommer kom til offentlighedens kendskab. Contador var formelt stadig i Astana-tjeneste på det tidspunkt, og Riis havde ikke behøvet at fastholde kontrakten med baggrund i den positive prøve.

Det gjorde Riis. Vel vidende, at hvis Contador blev kendt skyldig, risikerede han – altså Riis – at stå uden kaptajn i 2011; og, hvad værre var, også uden sponsorer. Det er en velkendt sag, at sponsorkontrakter har klausuler indbygget, der tillader dem at stige ud af aftalen i tilfælde af doping, snyd eller anden misligholdelse af kontrakten.

Men Riis fortsatte altså. Contador kørte videre – det var heller ikke nogen given sag; ryttere må forvente, at de bliver bedt om at tage pause, indtil deres sag er afgjort ved de sportslige domstole, men det forlangte Riis ikke af spanieren – og vandt en række sejre, herunder i særdeleshed Giro d’Italia.

På den måde fik Riis-holdet, hovedsponsoren Saxo Bank og de mindre sponsorer, masser af positiv omtale via Contadors pointhøst og gevinster. Fokus i Tour de France, der uden sammenligning er den største og mest attraktive sports-sponsor-begivenhed i cykelsporten, var på Contadors opgør med de tidligere Riis-ryttere Andy og Fränk Schleck, og løbet holdt Saxo Bank varmt.

Det var med andre ord sådan, at 2011 gik fra at være en lottoseddel for Riis til at give fuld gevinst på alle plader. Og Saxo Bank forlængede kontrakten til 2012.

Men forestil dig nu, at Contador var blevet dømt skyldig i januar 2011. Så havde Riis muligvis kunnet holde fast i tilsyneladende ikke vanvittigt dopingkritiske Saxo Bank. Men han havde ikke haft nogen rytter, der for alvor kunne begrunde de store armbevægelser – Contador scorede i 2011 68 procent af holdets pointhøst, og på den måde er hans sportslige betydning for holdet givetvis større end Leo Messi’s er for Barcelona, hvis man ellers kan sammenligne den slags.

Så der havde ikke været noget at sige til, hvis Saxo Bank havde sagt farvel og tak efter et sportsligt magert 2011; og hvor havde Bjarne Riis og hans hold så været i dag?

Nu står de i stedet i en situation, hvor alle synes at være enige om, at holdet kan kun overraske positivt i foråret og til Tour de France. Og så kommer Contador jo tilbage i august, og så vinder han såmænd nok Vuelta España, og så er alt godt igen.

Alt taget i betragtning behøver Bjarne Riis vist ikke brokke sig over den langsommelige sagsbehandling i Alberto Contadors dopingsag…

Reklamer
  1. Endnu ingen kommentarer.
  1. No trackbacks yet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: