Forside > Uncategorized > I dag er Zlatan-dag

I dag er Zlatan-dag

Det er store Zlatan-dag i Danmark i dag. Ikke på grund af Champions League, der genoptager turneringen i aften, for Ibrahimovic’ klub Milan spiller først i morgen (mod Arsenal), men fordi hans biografi ‘Jeg er Zlatan Ibrahimovic’ udkommer i de danske boghandler i dag.

Der er grund til at forvente noget helt særligt, hvis man bevæger sig ned i en boghandel. I Ekstra Bladet i går slog den venstreorienterede SF-debattør (jo, der findes skam stadig venstreorienterede socialister…) Mattias Tesfaye på tromme for den bog, der udgives i dag:

”I øvrigt mener jeg, at enhver, der er interesseret i moderne politik, bør spurte i boghandelen og købe ’Jeg er Zlatan Ibrahimovic’. Den udkommer på dansk i morgen og er den vigtigste bog om Skandinaviens nyere historie”

I Politiken brugte medie- og Malmö-redaktør Jakob Elkjær to helsider søndag (findes kun på papir, men læs det!) på et portræt-interview med Zlatan, og hans bog havde dagen i forvejen fået 5 stjerner af avisens litteraturanmelder Jes Stein Pedersen. Freelance-skribenten Asker Hedegaard Boye var på Radio 24-Syv tirsdag morgen og give bogen og fænomenet nogle ord med på vejen, og den bliver anmeldt til tårnhøje karakterer hele vejen rundt.

Eksempelvis i Information, hvor Euromans redaktionschef og litteraturspecialist Tonny Vorm anmeldte udgivelsen mandag med blandt andet disse ord:

”Men pointen er nærmere, at havde Zlatan ikke gjort nøjagtig det modsatte af, hvad ungdomstræneren, skolelæreren og de blege drenges forældre i sin tid bad ham om, var det nok gået endnu værre. Han var formentlig endt som netop det, svenskerne frygtede, nemlig en rod med mørk hud og kriminelle uvaner. Alt det og meget mere fanger David Lagercrants, der også har valgt at lade Zlatan fortælle i sit eget tempo og i eget tonefald uden at afkræve ham for mange fortolkninger og forklaringer”

Det citat er kendetegnende for omtalen af bogen og af manden. Bogen, som er skrevet af David Lagercrantz, har solgt som caipirinhas til teenagere på en glohed charter-strand, og fortællingen virker til at være en god balance mellem Zlatans personlige historie og hans evner og præstationer som fodboldspiller.

Men bogen og historien om indvandrerdrengen fra det socialt belastede område Rosengård i Malmö har også nuancer, der ikke synes at blive fremhævet. Zlatan er (naturligvis) udsat for en mytologisering og ikonisering og ensretning, der skærer nogle af detaljerne fra. Som Jakob Elkjær skriver i det store interview søndag:

”Historien har dog den nuance, at Zlatan kun boede i Rosengård halvdelen af sin barndom. Resten af tiden flyttede han rundt i Malmö med sin far. Man kunne have valgt at stille skarpt på hans opvækst i andre dele af Malmö, men det er der ingen, der gør. Hverken han selv, forfatteren bag bogen, David Lagercrantz, eller medierne – jeg gør det slet ikke. Historien om den grimme ælling, der bliver en svane, er så stærk, at den fejer alle indvendinger af banen.

Zlatan er blevet Rosengårds vartegn og vil være det”

Som forfatter til en god håndfuld bøger om sport og sportsudøvere kan jeg sagtens genkende teknikken. Det handler om at skrive virkeligheden på en måde, der gør det forståeligt og overskueligt, når man gerne vil fortælle om et begreb, der naturligvis rummer mange flere lag og mellemlag, end man måske selv kan overskue og give ord med på vejen. Og det handler om, at en vinkling altid vil være et snit tværs gennem et stort materiale, og så tænder man sin lygte og stiller forhåbentlig og på overskuelig og troværdig vis skarpt på stoffet.

Det virker, som om Lagercrantz har fået lavet snittet på en måde, der absolut tankevækkende og medrivende. 200.000 svenske bogkøbere i løbet af få uger kan vel ikke tage fejl?

Må vist hellere selv i boghandelen i dag…

19.40: Jeg nåede i boghandelen…

Reklamer
  1. Endnu ingen kommentarer.
  1. No trackbacks yet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: