Forside > Uncategorized > Bliv – næsten – chef for chefen

Bliv – næsten – chef for chefen

I søndagsavisen er der en stillingsannonce, der for mig at se nærmest definerer selv-guillotinering: Bliv elitechef i Dansk Boldspil-Union.

Jeg var alligevel blevet lidt nysgerrig, og gik derfor på nettet for at finde den udvidede stillingsbetegnelse på DBU’s egen hjemmeside. Her står, hvad stillingen rummer:

Elitechefen får det overordnede ansvar for den administrative og logistiske planlægning, aftaler og gennemførelse af talentudviklingsprogrammer, landsholdsaktiviteter og landskampe samt ansvaret for den sportslige sektor, herunder ansættelsesforholdene for alle talent- og landsholdstrænere

Så kommer der en vigtig parentes:

(undtaget ansættelsesforhold for træneren for Herre A-landsholdet, som fremdeles er et anliggende for generalsekretæren)

DBU er en kolos i dansk idræt. Af Danmarks Idræts-Forbunds medlemsorganisationer er fodboldforbundet det klart største, hvad angår medlemstal (342.000), økonomi og vægt i sportspolitiske sammenhænge. Det sidste fik jeg en fornemmelse af, da jeg i Herning i januar i forbindelse med Sport 2011-gallafesten talte med en central skikkelse i DIF – vi talte om, da DBU for nogle sæsoner siden en kort overgang ikke var repræsenteret i DIF’s bestyrelse.

”Det blev alt for vanskeligt, fordi der skulle holdes møder med dem, inden bestyrelsen mødtes, så de var informeret og med på, hvad der skulle ske,” fortalte vedkommende – og da det skete i forbindelse med festivitas, var det udenfor citat, og det er der ingen grund til at bryde.

Men med andre ord: DBU skal høres, hvis eller når der skal ske nyt i DIF-sammenhæng; kolossen skal sidde med ved bordet, hvad den gør i dag, hvor den magtfulde formand for Jysk Boldspil-Union (medlem af DBU’s bestyrelse) Bent Clausen er med i DIF’s bestyrelse. Fodboldforbundets betydning understreges naturligvis også af, at DIF-bestyrelsens kontaktperson til DBU er formand Niels Nygaard.

Så DBU som organisation er uden sidestykke i dansk idræt. Organisationen strutter af selvtillid og selvbevidsthed, og troen på egen ufejlbarlighed kan til tider virke næsten demonstrativ.

Men i takt med tidens toneklang har også DBU’s top, i form af generalsekretær Jim Stjerne-Hansen og formand Allan Hansen, indset, at udvikling må der til, og derfor har de ændret på strukturen i den gamle union. For nylig undergik den kommercielle del af DBU, samlet i en årrække i DBU Sponsorship, en gennemgribende renovering og kom ud med titlen DBU A/S i stedet, og med ny direktør i spidsen satses der på større indtægter.

De spiller med musklerne i domicilet, der selvfølgelig ligger på DBU Allé, og nu skal eliten så også trimmes organisatorisk. Det handler om at blive chef for chefen – med undtagelse altså af Morten Olsen, som er Jim Stjerne-Hansens ansvar – og få ’den røde tråd’ til at skinne igennem i såvel det daglige arbejde som på resultatniveauet.

Og det er derfor, der ikke kan være ret mange, der både har kvalifikationerne og modet til at søge jobbet. Presset fra diverse udvalg, trænere, lokalunioner, klubber og kommercielle partnere vil være monumentalt – men der kommer givetvis også enorm fokus på elitechefen fra mediernes side. For nu bliver der pludselig én mere at stille til ansvar, hvis U21-landsholdet taber nogle EM-kampe.

Derfor ligner det selvguillotinering at sætte sig til rette i stolen. Men der skal nok komme én, og jeg ønsker vedkommende – og dansk fodbold – alt muligt held og lykke.

En kandidat?

Det kunne ligne jobbet for Michael Laudrup, når nu Olsen fortsætter et par år mere som landstræner. Men Laudrup virker jo aldrig for alvor opsat på noget, der kræver hårdt arbejde uden for træningsbanen, så måske er en bedre kandidat – blandt de tidligere landsholdsprofiler, vel at mærke – vel egentlig Frank Arnesen?

Reklamer
  1. Endnu ingen kommentarer.
  1. No trackbacks yet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: