Forside > Cykling, Uncategorized > Drengen Alberto

Drengen Alberto

Dommen fra CAS siger, at det ikke kan bevises, at Alberto Contador har taget doping. Hans forklaring om en clenbuterol-forgiftet bøf mener dommerne heller ikke tåler dagens lys, og derfor peger dommen i retning af uagtsom indtagen af stoffet via et forurenet kosttilskud.

På pressemødet i aften lagde Bjarne Riis op til, at Alberto Contador fortsætter på Team Saxo Bank. Riis vil ’fortsat støtte Alberto Contador’, og selv om det ikke ligefrem er en jobgaranti frem til pensionsalderen, så peger udtalelsen og støtten vel i retning af, at spanieren også gerne må køre for Bjarne Riis i 2013 – hvilket også kan tolkes som en manøvre, der skal sikre Riis fornyet opbakning fra Saxo Bank-sponsoren, som han jo plejer så tæt omgang med, at de også er set gå på stripbar i København.

Men er der grund til at tro, at Alberto Contador uforvarende og uafvidende er kommet til at spise et kosttilskud, der var kontamineret?

For at komme en tolkning af Alberto Contador, ’El Pistolero’ fra Pinto, nærmere, er det nærliggende at kigge på hans karriere.

I årevis var Alberto Contador under cykelmæssig opdragelse af den navnkundige spanske sportsdirektør Manolo Saiz. Først på ONCE, hvor Saiz i årenes løb gjorde sig bemærket med en hård disciplin og en uhørt opbakning til sine ryttere – egentlig lidt af det samme som Riis, men ikke med samme menneskelige udstråling, kan man måske sige…

Hos ONCE var det ryttere som Laurent Jalabert, Alex Zülle, Abraham Olano, Roberto Heras og Joseba Beloki, der over årene var dominerende. Om dem kan man under ét sige, at de i lighed med 1990ernes og 2000ernes cykelryttere enten var under massiv mistanke for doping, eller blev taget for doping.

Den massive mistanke, som en del eksperter nærede til Saiz’ drenge, blev blandt andet næret af, at under Tour de France 1998 blev der fundet dopingstoffer på ONCE’s hotel. Den fik ben at gå på, da Saiz’ hold i 2006 – mens Contador kørte for det – under navnet Liberty-Seguros/Würth var helt centralt i Opéracion Puerto. Og undersøgelsen bekræftede systematisk doping; den nævnte i øvrigt også Alberto Contador, som i 2006 var 23 år gammel og i fuld gang med at indfri alle de forventninger, hans talent og hans skoling havde stillet op. Men han blev senere fjernet fra papirerne, fordi det angiveligt var en fejl.

Puerto-sagen betød, at Contador i 2006 blev bedt om at holde sig væk fra Tour de France, og mens Liberty-holdet faldt sammen om ørerne på Manolo Saiz, blev Contador løftet ud af kontrakten og over på det amerikanske hold Discovery Channel, der blev styret af Johan Bruyneel – han var en af Manolo Saiz’ første og mest lærenemme elever, før han blev sportsdirektør for Lance Armstrong, som i øvrigt forleden fik smøget en potentielt æres-belastende dopingsag af sig hos de amerikanske myndigheder.

I 2007 vandt Contador så Tour de France, med Bruyneel som sportsdirektør og under indtryk af, at danske Michael Rasmussen jo blev trukket ud af løbet få dage før afslutningen af sin arbejdsgiver Rabobank og dermed efterlod pladsen åben for spanieren.

Året efter skiftede Alberto til Astana-holdet. Det kasakstansk-ejede hold havde desperat brug for en kaptajn, fordi den centrale rytter på dette hold, Alexandre Vinokourov, også i 2007 var blevet smidt i karantæne på grund af bloddoping.

Herefter fulgte tre sæsoner med stor succes på Astana – dog uden Tour-deltagelse i 2008, hvor holdet var udelukket på grund af dopingsager året før – før han i august 2010 offentliggjorde skiftet til Bjarne Riis’ hold. Hvorefter der kun gik få dage, før dopingsagen fra Touren samme år eksploderede.

Hvilket indtryk af Alberto Contador efterlader dén historie så? Tja, man kan jo ikke erklæres skyldig på grund af sammenfald og tilfældigheder; omvendt er det trods alt påfaldende, i hvor høj grad Contador har formået at være på hold med massive dopingproblemer, uden at han selv har været en del af kulturen.

For en kultur er der tale om. Alberto Contadors tidligere holdkammerat, tyske Jörg Jaksche, lancerede jo i 2007 en heftig anklage mod Bjarne Riis’ hold for systematisk doping – de blev aldrig bevist – og i den forbindelse fortalte tyskeren om doping på alle de hold, han havde været på. Doping som en del af dagligdagen, vel at mærke.

“Så har jeg nok bare været heldig,” som han bemærkede til et udsagn af UCI-præsident Pat McQuaid i Island i efteråret 2007, da forløbet var til diskussion deroppe på Play The Game-konferencen.

Disse elementer til fortællingen om drengen Alberto, der blev voksen undervejs, fortæller ikke hele historien. De hører dog med. Men det er absolut en mulighed, at Alberto Contador blot har været strejfet af uheldige sammentræf og tilfældigheder i hele sin karriere.

Det vil så også være stort set de eneste tilfældigheder i en fænomenalt flot karriere. En karriere, der nu ser ud til at fortsætte hos Bjarne Riis til august i år.

Reklamer
Kategorier:Cykling, Uncategorized
  1. Endnu ingen kommentarer.
  1. No trackbacks yet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: